Om bestämmelser, beteenden och beslut i fotbollen

Tävlingssäsongen i svensk fotboll är i full gång trots att vi befinner oss i februari månad när detta skrivs. Svenska Cupen går kommande helg in i sin andra gruppspelsomgång med stort publikintresse och för Västergötlands del med en rejäl knall i inledningsomgången (FC Trollhättan-IFK Göteborg hör och häpna 2-2). Vi kan nog räkna med fler knallar längre fram i de fortsatta spelomgångarna och även publikmässigt kan vi hoppas på några riktiga ”knallar”, vilket kulminerar med AIK-Hammarby på Friends Arena den 7 mars. Det blir knappast under 30000 åskådare på den matchen och då kan till och med den norska cupfinalen slänga sig i väggen om uttrycket tillåts. Regionalt och lokalt ur min horisont har Västergötlands DM så smått kommit i gång och till helgen är det fullt pådrag med matcher.

Den nya tävlingssäsongen brukar innebära några nya tävlingsregler eller tävlingsbestämmelser. På representantskapsmötet i slutet av november beslutade svensk fotboll om ett helt nytt sätt att se på föreningarnas ansvar för ett matcharrangemang. Man beslutade att det strikta ansvar för säkerhet och annat som föreningarna alltid har haft ska ändras till ett oaktsamhetsansvar. Det betyder i klartext att om en förening har gjort allt som står i dess makt för att förebygga ordningsstörning eller andra ”fotbollsolagliga” händelser så ska föreningen inte bestraffas med straffavgifter eller böter. För elitföreningen betyder det att ett än noggrannare arbete måste läggas ner på säkerhets- och ordningsstörningsförebyggande (oj, ett så långt ord!) åtgärder. Om man inte kan bevisa att man gjort det så bestraffas man lika fullt.

För föreningarna i lägre serier där man inte har brukat vidta några speciella säkerhetsåtgärder kan det bli ett problem om något inträffar som t.ex. bengalbränning, planintrång (dvs. någon eller några går in på spelplanen) eller publikattacker mot domaren. Ett gott råd till klubbar i serier utanför elitfotbollen är att man tillser att domarna alltid är åtföljda av en domarvärd/domarvakt när de lämnar spelplanen. Vad gäller pyroteknik och planintrång bör breddföreningen arbeta förebyggande med upplysningsverksamhet till sin publik och med publikvärdar som kan förebygga oöverlagda handlingar av publiken.

En annan nyhet är att en arrangör av en fotbollsmatch kan få tillstånd att använda pyroteknik. Ett sådant tillstånd ansöker arrangören om hos tävlingsstyrelsen för aktuell tävling (alltså SvFF eller distriktsförbundet) och ansökan ska vara åtföljd av ett tillstånd från polisen att tända eld på allmän plats. Naturligtvis kommer det inte att bli fråga om att få tillstånd att tända eldar mitt i en folkmassa utan ev. tillstånd kommer såvitt jag förstår bara att ges om eldningen ska ske på avskild plats.

De nämnda två förändringarna i regelverket har tyvärr här och var missuppfattats. Och det har skett i Sveriges f.n. mest framgångsrika förening på herrsidan, Malmö FF. Föreningens ordförande gick i höstas ut i media med budskapet att det nu var fritt fram för bengaler och att föreningen inte längre skulle bestraffas för pyroteknikanvändning. (Det var f.ö. MFF som för bortåt två år sedan initierade diskussionen om att ändra det strikta ansvaret till ett oaktsamhetsansvar.). Men detta var ett missförstånd. Fortfarande bestraffas föreningar om supporter tänder bengaler eller andra typer av fyrverkeripjäser utan tillstånd, om man inte kan bevisa att föreningen har gjort allt som står i dess makt för att förhindra detta.

I samband med detta kommer jag osökt in på UEFA:s regler och Malmö FF:s förhållande till dem. UEFA har kvar det strikta ansvaret och det är därför som MFF vid ett par tillfällen under hösten dömdes till dryga böter för pyroteknikanvändning. Efter den sista hemmamatchen i Champions League dömdes MFF till 40000 euro (350000 kr) i böter till UEFA för ”inkastande av föremål och uppträdande av osportslig natur”. Det slängdes alltså in föremål på banan och dessutom skanderade publiken ”UEFA maffia” efter slutsignalen i missnöje med domarinsatsen. MFF:s vd kommenterade domen med orden: ”Det står inte uttryckt att det är ramsan som bötfälls”. Föreningens ordförande kommenterade: ”Uefa bedömer varje match som ett helt evenemang. De har höga krav, men betalar också ut mycket pengar.” Man frågar sig hur naiv man får vara som elitklubbsledare eller är det bara för att skydda sig från kritik från supportrar som man säger så? UEFA ser oerhört allvarligt på denna typ av misskrediteringar av UEFA och av andra organ eller personer inom fotbollen. Av de 40000 eurona är säkert minst hälften för den misskrediterande ramsan mot UEFA.

Med detta kommer jag osökt in på det på svenska fotbollsläktare fortfarande förekommande enfaldiga uttrycket ”Svenska FF fotbollsmördare”, ett verkligt lågvattenmärke i det som supportrarna själva kallar supporterkultur. Det är oklart mot vem uttrycket egentligen riktar sig. Eftersom SvFF är alla svenska fotbollsklubbar och aldrig kan vara något annat så borde det vara alla enskilda klubbar, men det verkar snarare vara de personer som klubbarna har valt att fullgöra uppgifterna i det gemensamma förbundet. De supportrar som skriker så har nog inte riktigt klart för sig vad ett förbund och en demokratisk beslutsordning innebär. Alltnog, denna typ av uttryck är också bestraffningsbara även om vi inte har använt oss utav denna bestraffningsmöjlighet i svensk fotboll. Det finns bestämmelser som talar om förbud mot att uppträda förolämpande, om att uttrycka missaktning och om att misskreditera fotbollens organisationer. Även vid dessa bestämmelser kommer föreningens oaktsamhetsansvar in så om föreningen har gjort allt som står i dess makt för att förhindra dylika yttringar så kan man undgå bestraffning.

När jag ändå skriver om diskriminerande och missaktande yttringar kan man notera några glädjande inslag i den ovan nämnda supporterkulturen. Redan i höstas tog supporterunionen ett initiativ till att agera mot homofobi och andra dylika yttringar. På läktarna kunde man se banderoller mot homofobi och diskriminering. Igår kunde man i lokala medier i Göteborgsområdet höra om IFK Göteborgs satsning på och utbildning i samma ämne. IFK genomförde ett seminarium i dessa frågor med sina supportrar. Ett glädjande iniutiativ som förhoppningsvis får efterföljare bland andra elitklubbar (och kanske redan har fått det?).

Slutligen ett parentetiskt inskott:

Jag har en bror i Malmö som ibland förser mig med uppgifter om var jag ligger på MFF-supportrarnas popularitetslista. Efter det tuffa beslut som SvFF:s tävlingskommitté tvingades ta år 2011 om tre allsvenska matcher på sex dagar (efter en avbruten match mot Djurgården) hamnade jag långt ner på den nämnda listan. Kanske jag avancerade något sedan MFF vunnit alla tre matcherna med 1-0. Där låg jag sedan kvar under ett par år (det fanns något mer beslut som MFF-supportrarna tyckte gick dem emot), men för ett år sedan tog jag ett rejält kliv uppåt. Då uppstod nämligen en konflikt mellan supportrar till MFF och IFK Göteborg om hur många mästerskapsstjärnor man egentligen fick ha på sina matchtröjor. MFF ville nämligen sätta på någon stjärna för de år då man vann Allsvenskan men inte det följande SM-slutspelet. (Eller också var det tvärtom, dvs. IFK Göteborg som ville sätta på extra stjärnor på tröjan.) Mitt svar när jag fick frågan om detta från ett skånskt mediaföretag var att det inte finns någon bestämmelse i svensk fotboll som reglerar detta utan det är bara något som klubbarna själva har hittat på. Jag lade också till att för mig och tävlingskommittén i övrigt så får klubbarna sy på hur många stjärnor som helst på sina tröjor och att hela stjärndiskussionen är en pseudodebatt och att vi har andra viktigare frågor att behandla i svensk fotboll. Resultatet av detta var att jag åkte upp ett rejält steg på MFF:s supporterpopularitetslista. Så nu får vi se hur det går efter dagens blogginlägg om supporters beteende.

 

 

 

Annonser
9 comments
 1. RK 51% said:

  Först en rättelse. Det supportrarna sjunger är SVFF – Fotbollsmördare och inte det du skriver. Men det är svårt att höra från förbundets VIP-lounger förstår jag.

  Sen har jag en invändning mot att du dela säger att dessa individer inte förstår vad en demokratiskbeslutsordning är. Så vitt jag vet så ska det vara fullt accepterat och normalt att uttrycka sina synpunkter. En demokratiskbeslutsordning ska folkets egna åsikter ges utrymme och inte bestraffas och censureras.

  Dessa protestsånger sjungs inte för att det är kul utan för att det finns en känsla av att något är väldigt fel med landets fotbollsförbund. Läktarna och fotbollsarenorna är där vi hejar men också där vi vädrar vårt missnöje. Så har det alltid varit och så kommer det förbli.

  Kanske är det du Sager som ska läsa på?

 2. Carl Merkel said:

  Tycker du verkligen att supportrar som utrycker att SVFF är fotbollsmördare ska bestraffas? Varför är du så emot yttrandefrihet?

 3. Jonas said:

  Hej Gerhard,

  Du verkar oavsett vilket ha ett stort behov av bekräftelse.

  Med vänlig hälsning,

  Jonas

 4. martinpihl said:

  Var gick MFFs ordförande ut och sa att det var fritt fram för bengaler?

  Vad jag kan påminna mig har han alltid varit väldigt kritisk mot bengalbränning och hans uttalanden efter de nya bestämmelserna har varit i samma linje som i denna bloggen. Dvs. att inga böter kommer utdelas om det kan bevisas att MFF gjort allt de kunnat.

 5. TinTin said:

  Det kan vara så att supportrarna är missnöjda med hur de valda sköter sitt uppdrag kanske? Angående SvFF – fotbollsmördare alltså. Men för all del, bestraffa klubbarna för vad supportrar tycker, det rimmar ju väl med yttrandefrihet. Att självkritiskt granska vad man kan göra annorlunda och lyssna på vad supportrarna vill är väl lite för jobbigt…

 6. pelle said:

  Alltså kom ner på jorden. Hela inlägget lyser en tonårings osäkerhet. Att straffa någon som kritiserar ledningen av den organisation man tillhör är ju helt sjukt. Låter mer som nordkorea än något annat. Uttrycket SvFF Fotbollsmördare bottnar i så mycket mer än själva ordvalet. Och så länge du och dina hantlangare inte förstår att det är vi supportrar som bär och är svensk fotboll så kommer du få tåla kritik tills ni inser er plats. Det är på läktaren vi har vårat forum att nå fram, att försöka tysta oss får bara motsatt effekt.

 7. Eva braun said:

  välformulerad och adekvat. Tack för allt det goda du ger oss.

 8. olle said:

  Riktigt pinsamt skrivet

 9. Patrik Bergström said:

  Förbud mot att uttrycka missaktning mot SvFF? Att kalla SvFF fotbollsmördare är ett verkligt lågvattenmärke i ”det som supportrarna själva kallar supporterkultur” Vilka är dessa supportrar? Är det publiken eller medlemmarna i föreningarna och därigenom i förlängningen medlemmar i SvFF? Är det medlemmarna i fansföreningarna eller är det bara de individer som tycker att SvFF fattar beslut som skadar den helhetsupplevelse som det innebär att vara intresserad av svensk fotboll. Jag tycker att detta blogginlägg har en ganska påtaglig underton som låter framskymta att författaren betraktar ”supportrarna”/publiken som mindre vetande och det känns otrevligt. Att medlemmar i SvFF kritiserar sin egen organisation och i detta använder kraftuttryck mot beslutande organ i detsamma för att visa på det man tycker är fel, är det ett verkligt lågvattenmärke i förhållande till annat som sker i fotbollens namn och som faktiskt är bestraffningsbart enligt svensk lag? Jag tycker inte det. Jag tycker det känns som att det finns andra viktigare frågor att behandla i svensk fotboll än att diskutera bestraffning av någon om det visas missaktning mot SvFF av skrikande publik på läktaren. Till exempel hur man bäst låter de mest framgångsrika lagen och fansen stolt visa tecken på framgång och segrar på sina tröjor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: