Om fotboll och de fyra årstiderna än en gång

Med jämna och ojämna mellanrum dyker frågan om spel höst-vår i stället för vår-höst upp i svensk fotboll. Jag behandlade den utförligt här i min blogg för två år sedan (13 februari 2013) och jag visade då på de olägenheter en sådan förändring skulle föra med sig för fotbollen. Naturligtvis tror jag inte att mina åsikter på bloggen kan förändra tänkandet i svensk fotboll totalt utan frågan har levt vidare. Den förs ofta fram som en tvärsäker lösning på svensk fotbolls oförmåga att hävda sig internationellt. Det är ofta tränare av olika schatteringar, sportchefer, s.k. experter och okunniga journalister som för fram saken. Senast var det förbundskaptenen Hamrén som menade att vi omedelbart skulle byta till höst-vår, om vi vill hänga med i den internationella konkurrensen.

En övergång till höst-vår skulle innebära att vi skulle stänga Sverige från seriefotboll i varje fall i de högre serierna från slutet av maj (vissa år från mitten av maj) och hela juni månad. Vi skulle också behöva spela till i slutet av november eller t.o.m. in i december och sedan starta om i varje fall Allsvenskan i februari månad om vi samtidigt vill behålla Svenska Cupens nuvarande upplägg. Fotbollspubliken har tidigare visat att den inte vill gå på fotboll på vintern, även om träningsmatcher nu i februari på många håll lockar många åskådare. Att vi måste stänga hela Sverige från seriefotboll i maj-juni hänger samman med att serierna hänger samman. Lag som ska flyttas upp från Superettan måste få en rimlig förberedelsetid för den högre serien och lag från division 1 som ska upp i Superettan måste också kunna förbereda sig och så kan man fortsätta resonemanget hela vägen ner i seriesystemet. Övriga argument för att behålla vår-höst i svensk fotboll återfinns i bloggen enligt ovan.

Med ovanstående som bakgrund kommer jag nu in på den arbetsgrupp eller styrgrupp i svensk fotboll som ser över herrfotbollens seriesystem. Jag har privilegiet att få ingå i den gruppen. På vårt senaste möte hade vi uppe spelsäsongsfrågan för att en gång för alla döma av den. Glädjande nog så var hela arbetsgruppen inklusive Svensk Elitfotbolls företrädare Lars-Christer Olsson helt överens om att det inte finns några förutsättningar eller möjligheter i svensk fotboll att byta säsongupplägg till höst-vår. Styrgruppen består av företrädare för samtliga distriktsförbund, Svensk Elitfotboll och division 1-klubbarnas organisation SEFE och den leds av damelitföreningarnas ordförande Per Darnell. Detta konstaterande i styrgruppen känns oerhört skönt för mig som har stridit för bibehållet vår-höst-spel i över 20 år. Redan 1995 satt jag i en motsvarande arbetsgrupp, där företrädare för elitfotbollen till varje pris ville ha en övergång till höst-vår. Även den gången föll frågan när vi väl hade sett över konsekvenserna. Sedan dess har som sagt frågan dykt upp med ojämna mellanrum. På senare år har huvudskälet varit transferfönstrets längd som enligt ”sakkunniga” och andra förståsigpåare måste överensstämma med övriga Europas fönster för att svenska klubbar ska nå framgång ute i Europa. Dock har ingen kunnat förklara varför det måste överensstämma. Tvärtom måste det väl finnas en fördel i att det internationella fönstret i de flesta länder nu är stängt så att svenska klubbar mer i ro kan förbereda säsongen som kommer.

Sammanfattningsvis så framstår det beslut som kloka och framåtblickande svenska fotbollsledare tog 1956 om att ändra den svenska tävlingssäsongen till vår-höst (man spelade alltså höst-vår tidigare) som ett av klokaste besluten som tagits i svensk fotboll. Men trots det beslutet och trots det ställningstagande som styrgruppen nu har gjort så kan vi inte vara säkra på att frågan inte kommer tillbaka. Det kommer alltid att finnas ”experter” som inte behöver ta ansvar för någonting i svensk fotboll, men som gärna har åsikter både om det ena och det andra.

Annonser
1 comment
  1. ebbaebb said:

    Bra skrivet Gerhard!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: