Om evenemang i och utanför fotbollen

 

2015 års fotbollssäsong står för dörren. Denna vecka fastställs spelordningarna inte bara för Allsvenskan och Superettan (Damallsvenskan är redan fastställd) utan också för Västergötlands distriktsserier med början i kväll med division 4 herrar. En from förhoppning inför spelordningsmötena är att klubbarna inte bara tänker på den sportsliga aspekten eller tränarens önskemål när man fastställer speldagar för representationslagens seriematcher. I min föreställningsvärld om fotbollsmatchen som ett evenemang som ska locka ortens invånare så beaktar man när det är som mest gynnsamt publikt sett att arrangera en match med föreningens representationslag.

Att det går att göra något åt ett evenemang bevisade alla de krafter (SvFF, VFF, IFK Skövde FK, Skövde kommun) som tillsammans arrangerade EM-kval i futsal för någon vecka sedan i Arena Skövde. På lördagskvällen var närmare 2000 personer samlade för att se Sveriges avslutande match mot Israel. Matchtiden var kl.18.30. En sådan sen lördagstid har så vitt jag förstår aldrig förekommit i västgötsk seriefotboll och bara vid något enstaka tillfälle i Allsvenskan och Superettan. Att spela en seriematch senare än kl. 16 en lördagseftermiddag är mycket ovanligt i svensk fotboll. Om det är så att vi vill undvika lördag kväll av de skälen att det är familjens samlingskväll eller utefolkets utekväll så tänker vi fel. Familjens samlingskväll är ju numera fredagen med fredagsmys och då spelar vi mängder av matcher med start kl. 19, matcher som naturligtvis utgör en svag konkurrent till fredagsmyset. Utefolkets utekväll kan lika gärna vara fredag som lördag och dessutom börjar inte en utekväll i Sverige idag förrän tidigast kl. 22. Vem vågar ta steget att anordna fotboll i Sverige kl. 20 eller 21 en lördagskväll? Kanske det skulle locka nya åskådarskaror till arenorna?

Fotbollsevenemanget handlar också om service till och omtanke om publiken. Fortfarande finns det fotbollsevenemang lite varstans där man i bästa fall får ett taffligt skrivet programblad i händerna någon halvtimme in på matchen när entréupptagaren har hunnit gå runt till den närvarande publiken och tagit upp entréavgift och samtidigt delat ut programbladet. I stället borde det vara en självklarhet (det är det på många ställen) att man upprättar en riktig entré, där publiken välkomnas av matchvärdar, som samtidigt lämnar ut de aktuella matchtrupperna och annan relevant information inför matchen.

Nu ska vi inte för ett ögonblick tro att toppfotbollen alltid är så mycket bättre när det gäller publikservice. Om man besöker en landskamp, vill i varje all den kategori åskådare som inte kan beskrivas som verkligt fan med koll på spelarna, eller tillfällighetsbesökaren som är där mer för totalupplevelsens skull, veta vilka spelarna är. De som är lite äldre vill fortfarande ha ett programblad med laguppställningar. Då inträffar det märkliga att i det flashiga programblad man införskaffar så finns det informativa texter om matchen och annat, men det finns ingen numrerad laguppställning. Vid presentationen före matchen på storbildsskärm och av speaker fladdrar namnen förbi i en ruskig fart så det hjälper inte att ha en penna till hands. Hur svårt kan det egentligen vara att i programmet trycka det tröjnummer som respektive spelare har? Förbundskaptenen tar ut en trupp med ett visst antal spelare. Varför dessa inte kan numreras vid uttagningen är för mig en gåta.

Nu ska Allsvenskans arenor wifi-utrustas, ett utmärkt och spännande initiativ från SEF:s sida. Men man måste också fundera över vilka målgrupper man har. Wifi är utmärkt för den unga IT-generationen, men för den något äldre åskådaren är internetuppkoppling under en fotbollsmatch något främmande och svårhanterligt. I Allsvenskan har flera klubbar dragit ner eller in på programbladet. Det betyder att man som åskådare inte längre kan ha koll på vilka spelare som spelar. Fansen känner de sina och bryr sig inte om motståndarlagets spelare, men en stor grupp äldre och medelålders åskådare vill forfarande veta vilka som spelar.

Ja, det finns mycket mer att fundera på och jobba med när det gäller att locka åskådare till fotbollsevenemangen. Inte minst kan man fundera på det faktum att ett slagsmål som utspelades mitt i natten på Stockholms största fotbollsarena kunde dra 30000 människor och dessutom televiseras i 126 länder. Var det bara för att ordet evenemang förkortades till event? Vilka är de kommersiella krafter som gör att 30000 samlas för att se på en misshandel? Och slutligen: Vad är det för mänskliga och låga instinkter som gör att ett evenemang som går ut på att misshandla en annan människa lockar sådana mängder av människor?

Annonser
2 comments
 1. ebbaebb said:

  Hej Gerhard!
  Läst din text och håller med dig vad det gäller matchprogram!

  ”Nu ska Allsvenskans arenor wifi-utrustas, ett utmärkt och spännande initiativ från SEF:s sida. Men man måste också fundera över vilka målgrupper man har. Wifi är utmärkt för den unga IT-generationen, men för den något äldre åskådaren är internetuppkoppling under en fotbollsmatch något främmande och svårhanterligt. I Allsvenskan har flera klubbar dragit ner eller in på programbladet. Det betyder att man som åskådare inte längre kan ha koll på vilka spelare som spelar. Fansen känner de sina och bryr sig inte om motståndarlagets spelare, men en stor grupp äldre och medelålders åskådare vill forfarande veta vilka som spelar.”

  Tycker att det definitivt blir en sämre service till åskådarna, oavsett ålder. Jag tror också att det finns en fara i att supportern inte kan ”sina spelare” och då tappar man intresse. Kontentan blir sämre publiksiffor och i förlängningen också sponsorer.
  /Ebba

 2. Thomas Johansson said:

  Det som drar 30 000 till MMA är nog detsamma som fyllde Ullevi ett antal gånger i slutet på femtiotalet.

  Däremot kan man fundera på varför inte fotbollsmatcher som vid samma tid fyllde samma arena (åtminstone vid derbyn) numera har svårt att fylla lillebror Gamla Ullevi. Är fotbollen sämre? Är arrangemanget sämre? Är det dyrare (relativt sett)? Finns det för mycket annat fotbollsutbud (läs TV)? Har våra föreningar för lite pengar så att de inte kan ha tillräckligt bra spelare? (läs Idrottens Affärer)?

  Har inte landsbygdsmatchen i div 5 (nivå 7) lika stor attraktionskraft som den hade för 50 år sedan (då nivå 5). Kanske beror det på att spelarna är 17-24 år och de ”bästa” från föreningen redan har lämnat hemmaklubben för att ”utvecklas” i närmsta stadslags ”utvecklingslag” där de flesta ledsnar och slutar. Hemmalaget består i stället av de som tränaren lockade med när han kom till klubben och någon lokal anknytning finns knappast.

  Mycket att jobba med Gerhard 😉

  /Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: