Ett spännande och utmanande seriesystem

Fotbollssäsongen befinner sig i det mest spännande skedet under säsongen. Seriesegrare ska koras och nedflyttningslagen ska utkristalliseras. I många serier, dock inte alla, inleds vad gäller lägre serier inom kort och vad gäller de högsta serierna på herrsidan längre fram i höst ett kvalspel, där lag i högre serie sätter sin plats på spel i kvalmatcher mot tvåor eller i vissa fall treor i den lägre serien. Det är detta serie- och kvalsystem som jag vill slå ett slag för här i det följande.

För att attrahera utövare, publik, media och sponsorer måste vi ha serier som är intressanta, spännande, ovissa, dramatiska och tävlande så länge som möjligt under säsongen. För att attrahera utövare måste vi också erbjuda många matcher under så lång tid som möjligt och matcher som gäller något. Detta inte minst för att vi lever i en konkurrenssituation med andra idrotter, som främst fram på hösten kan upplevas som attraktivare av utövare och publik om inte fotbollsmatcherna gäller någonting. På serienivåerna under de professionella och semiprofessionella är det på många håll och i många klubbar en kamp om spelarna som inte vill spela matcher utan betydelse. Kampen består i att spelarna söker andra aktiviteter som erbjuder mer spänning eller som är intressantare än att spela fotbollsmatcher utan betydelse. På elitnivåerna sviker publiken i takt med att matcherna blir alltmer betydelselösa.

Med ovanstående bakgrund är det min uppfattning att vi i vår seriepyramid för både herr- och damfotbollen måste skapa förutsättningar för att matcherna gäller upp- eller nedflyttning i serierna så länge som möjligt. Jag tar vår befintliga seriepyramid på herrsidan som exempel, men principen om kvalmöjlighet uppåt för lag 2 i en serie och nedåt för lag placerade närmast över nedflyttningsstrecket gäller vilket seriesystem vi än har.

I dagens seriepyramid har vi kval uppåt och neråt mellan Allsvenskan och Superettan, mellan Superettan och div. 1, mellan div. 2 och 3 och mellan div.3 och 4. Detta kvalsystem skulle kunna förfinas ytterligare så att kval införs mellan div. 1 och 2 genom att lag 2 i div. 2 spelar ett trelagskval, där de två segrarna spelar ett parkval mot lag 11 i div. 1. En annan förfining är att i den 14-lagsserie som vi fr.o.m. i år har i div. 2 skulle kvalstrecket nedåt kunna dras vid lag 11 i stället som nu vid lag 12.

Med ett genomgående kvalsystem uppåt och neråt i alla serier (som vi alltså delvis redan har) skulle säsongen visserligen bara förlängas för kvalspelande lag, men den stora vinsten är att seriespelet fram till i början eller mitten av oktober blir spännande och intressant hela hösten ut. Vad som inte är mindre viktigt är att fotbollen under Allsvenskan därmed kapar åt sig medias uppmärksamhet under ytterligare en månad när vinteridrotterna pockar på intresset.

I damfotbollen har vi just inrättat ett seriesystem som knappast alls har denna typ av kvalspel. Naturligtvis borde en strävan vara att ett dylikt kvalsystem ska finnas även inom damfotbollen, även om det är väl för tidigt att redan nu börja rota i den för två år sedan införda damseriepyramiden.

Grundtanken i det här beskrivna kvalsystemet är således att serierna ska leva längre på hösten genom att fler lag i en serie är inblandade i strider runt strecken. Men det handlar också om att förlänga fotbollssäsongen för fler lag än vad som är fallet nu. Det finns också en sportslig tanke bakom. Ett lag i en högre serie sätter sin plats i serien på spel och måste visa lag från den lägre serien att man är värdig att finnas kvar på aktuell serienivå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: