Om pokaler, experter och stopptid

 

 

I dag blir det några spridda notiser från olika områden. Jag börjar med ishockey (!).

I förra bloggen skrev jag om barnbarnet Noels Camp Milan i början av sommaren som kostade tio gånger så mycket som Landslagets fotbollsskola. Noel avslutade sommarlovet med en annan camp, men nu var det ishockey och priset låg gott och väl i Camp Milan-klass. I campveckans verksamhet ingick att se en träningsmatch med Frölunda ingående i något som hade blåsts upp till någonting med Trophy. Men det viktigaste inslaget för många av de deltagande barnen var att Stanley Cup-pokalen fanns på plats till allmänt beskådande och omgiven av säkerhetsvakter. De riktigt ihärdiga fick köa för att komma fram och röra vid pokalen och en av Noels kompisar missade hela andra perioden bara för att få röra vid pokalen. Man kan ju fråga sig vilka fel vi gör i fotbollen som inte kan få samma hausse kring Lennart Johanssons pokal eller Susanne Erlandssons pokal (Svenska Cupen damer). Vad är det egentligen för krafter bakom som gör att svenskar (inte bara barn utan också riksmedia) faller pladask för att segerpokalen i en tävling i USA får så stort utrymme? Vad är det för magiska krafter som ligger bakom?

Alltnog, Noel genomförde campen utan att vidröra pokalen. Dagen efter campens slut startade höstsäsongen i fotboll! Ett faktum som vi i fotbollen måste tänka över. Varför låter vi barn i vår fotboll hålla upp med fotbollen lika länge som de har sommarlov? Och varför kan vi inte konkurrera om intresset när ishockey och andra ”vintersporter” går in och tar över barnens intresse? Men mer om detta i tidigare bloggar.

Utbudet av fotboll på TV är större än någonsin tidigare. Vi kan, om vi har de rätta kanalerna, se fotboll praktiskt taget dygnet runt i varje fall på helgerna. Naturligtvis är detta bra för det allmänna fotbollsintresset även om det kan inverka menligt på människors vilja och lust att gå att se en livematch. På ungas och barns fotbollsintresseinriktning inverkar det absolut, vilket jag tidigare har behandlat här i min blogg.

Till de allra flesta TV-sända matcher hör en kommentator och en s.k. expert. Jag skriver s.k. expert för det blir mer och mer så med flertalet av de personer som är inkallade eller fast anställda som experter. De blir åsiktsmaskiner som spottar ut sig åsikter om matcherna i en aldrig sinande ström. De kan alltid avgöra direkt om en offsideavblåsning är korrekt eller om en straff är riktigt dömd. Det går väl an så länge som de bara håller sig till själva matchen och inte ger sig in på att bedöma domarnas insatser. Men ibland kommer de in på annat som de inte har en aning om. Det kan gälla avstängning av spelare eller en bestämmelse i våra tävlingsregler. Allra värst blir det när den s.k. experten anlitas för att kommentera händelser utanför matcherna eller beslut av något av förbundets organ. Det kan gälla längden på en bestraffning eller vad som ska hända om det har kastats in bengaler t.ex. Om detta och om vad bestämmelserna säger har experten inte en aning men ska ändå uttala sig. Sammanfattningsvis: Tro inte på vad TV:s eller radions experter säger. De vet egentligen inte mer än vad vem som helst vet om fotboll.

Nu kanske jag är inne på stopptid (!) i min text men jag måste också kommentera ordet stopptid som är ett ord som inte existerar i fotbollens terminologi utan det finns bara i kommentatorers och experters terminologi. Den tid som domaren lägger till på grund av avbrott för skador och byten är tilläggstid. På engelska heter den additional time eller extra time. Något annat finns inte. Och vad är det förresten som ska stoppas under stopptiden?

Annonser
1 comment
  1. Arne Lambert said:

    Hej Gerhard!
    Denna gång en hel del gnäll men bra gnäll. När det gäller ishockeyns pokal så är det inget annat än att ”där har ishockeyn tänkt till” för en gångs skull, bra marknadsföring. Ställ upp våra pokaler i samband med ex.vis. Elitlägren i Halmstad och till någon av de matcher HBK eller dylikt spelar och dit spelarna kommenderas samt säg att de ska titta och känna på pokalen! Äldre spelare än Noels grupp men det går ju givetvis också att använda andra tillfällen – men det krävs tankeverksamhet och marknadsföring – om det nu anses som viktigt att röra vid en pokal? Dock ett sätt att sprida lite ljus….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: