Svenska Cupen än en gång

På förekommen anledning måste jag uppehålla mig vid Svenska Cupen ännu en gång. Den gångna veckan har varit fylld av massiv kritik från supportrar mot SvFF för att cupmatcher har förlagts till tider som inte passar alla supportrar. Som vanligt riktas all ilska och kritik mot förbundet medan klubbarna går fria. Och som vanligt är kritiken onyanserad och oemottaglig för de fakta som gör att cupmatcherna nu i veckan har haft tidigare starttid än 19.00. Jag vill här och nu reda ut varför veckans kvartsfinaler startade kl. 18.00 resp. 17.30. Det vore mycket tacksamt om klubbföreträdarna kunde reda ut detta med sina supportrar så att svensk fotboll slipper en liknande låg debattnivå i framtiden.

Så här förhåller det sig:

De svenska elitklubbarna är överens om att Allsvenskan inte ska starta före sista helgen i mars och att den  ska avslutas före det landskampsuppehåll som ligger i november. Klubbarna är också helt överens om att de klubbar som spelar i Europa ska ha tid att förbereda sig på¨ett vettigt sätt och inte störas av allsvenska matcher. Man är också överens om att det måste vara två dagars vila mellan två tävlingsmatcher, vilket egentligen inte har stöd i de bestämmelser som svensk fotboll har antagit. Vidare är man överens om att de landskampsuppehåll som ligger utspridda under spelåret ska respekteras även om Sverige inte spelar under hela uppehållet. Detta har inte heller stöd i de bestämmelser som elitklubbarna och alla andra i svensk fotboll har beslutat om, men det respekteras ändå när spelordningen görs upp. Slutligen vill inte klubbarna eller deras tränare ha fler än sex eller till nöds sju tävlingsmatcher under en månad. Sammantaget innebär alla dessa faktorer att svensk elitfotboll har oerhört ont om speldagar. Detta faktum gör att Svenska Cupens kvarts- och semifinaler har måst förläggas till de dagar som UEFA har spärrat för nationell tävlingsfotboll som televiseras. Svenska elitklubbar har ersättning från UEFA efter resultat i de europeiska cuperna. Denna ersättning betalas ut bl.a. för att de svenska klubbarna ska följa UEFA:s bestämmelser om spelfria dagar. Undantag från de spelfria dagarna kan göras efter ansökan, men då måste matcherna vara avslutade i tid innan Champions League-/Europa League-matcherna startar. Denna bestämmelse skärpte UEFA ytterligare i ett cirkulär till nationsförbunden hösten 2012. Således är den primära orsaken till den tidiga matchstarten att UEFA förbjuder senare matchstart och om det ändå sker kan SvFF ådömas kraftiga böter, som väl knappast klubbarna är intresserade av att betala.

Efter ovanstående resonemang kan man ju invända att vi inte ska TV-sända matcherna i Svenska Cupen för då kan vi spela macherna när vi vill. Det är dock ett förenklat resonemang, eftersom klubbarna har betalt genom TV-avtalet för att matcherna ska televiseras. Dessutom har knappast svensk fotboll råd att avstå från den PR för fotbollen och status för Svenska Cupen som en TV-sändning innebär. I det aktuella fallet med veckans cupmatcher har SvT köpt sändningsrättigheterna. Men bara för att SvT har rättigheterna så innebär inte det att SvT-sporten kan få igenom sina önskemål visavi SvT-ledningen om att få en optimal tablåtid som lär ligga inom tidsspannet 19 till 21. Därför finns det också en viss sanning i det som sägs från supporterhåll att TV-bolagen får styra avsparkstiderna, men alternativet i det här fallet hade varit ingen TV-sändning alternativt att SvT-sporten hade fått igenom ett krav på senare tablåtid, men då hade svensk fotboll kommit i kollision med UEFA:s bestämmelser och riskerat dryga böter.

Man kan slutligen fråga sig varför matcherna på torsdagen startade 17.30, medan det var kl. 18.00 på onsdagen som gällde. Svaret på den frågan är att ursprunglig dag för torsdagens kvartsfinaler var den 10 april, men berörda föreningar vägrade att godta den speldagen med hänvisning till att de endast hade en dags vila mellan den allsvenska matchen den 8 april. Speldatumet den 10 april var föreningarna medvetna om när det allsvenska spelprogrammet lades men trots det styrde berörda föreningar sina allsvenska matcher till den 8 april. Endast genom stor välvillighet ftrån SvT:s sida lyckades SvFF flytta kvartsfinalerna till den 4 april men då under förutsättning att vi accepterade matchtiden 17.30, eftersom TV-sporten inte fick till stånd en förskjutning av tablån. Till detta kommer också att när matcherna bestämdes till kl. 17.30 visste vi ännu inte om matcher i Europa League skulle starta kl. 19.05. Med dessa matcher får svensk fotboll inte heller kollidera.

Sammanfattningsvis, om matcherna i Svenska Cupen inte ska T-sändas så finns det inga problem med ´matchtiden, men då följer inte klubbarna det avtal som de får betalt för. Om klubbarna vill starta Allsvenskan tidigare i mars månad eller avsluta den i slutet av november så finns det inte heller några problem med matchtiderna i Svenska Cupen.

Till sist: Semifinalerna i Svenska Cupen spelas på klassisk fotbollstid kl. 13.30 den 1 maj. Klassisk för att det är den tid då matcherna i allsvenskan startade under en lång följd av år förr i tiden. Om supportrar har synpunkter på den tiden vill jag bara påpeka att 1 maj är en s.k. röd dag och därmed arbetsfri.

 

Annonser
2 comments
  1. Hej Gerhard !
    En mycket bra beskrivning ang. matchstarten. Själv blev jag också irriterad angående matchtiderna. Svårt att hinna hem och se matcherna på TV från start. Fast det löste sig eftersom jag har haft påsklov och har anpassat mig efter båda TV-matcherna.

  2. "Mikael Häggström" said:

    Hur går det då med demonstrationerna som också är traditionsbundna till den 1 maj? Hinns de med? I övrigt en bra och tillrättaläggande text av årets så omskrivna cup. Äntligen verkar den hittat sitt rätta koncept. Men för att få fullt på läktarna krävs nog att AIK/dif/MFF/bajjen/ möts i final (några av dessa lag). För visst ska finalen spela på nya arenan i Solna? Har SvFF redovisat ovanstående förklaring på någon av sina hemsidor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: