Svenska Cupen – en succé!

Tävlingssäsongen i svensk fotboll är i full gång. Svenska Cupen i ett nytt format har avverkat två omgångar i det gruppspel som är den stora nyheten i cupen. Flera matcher har lockat publik i nivå med en normal Superettapublik och matchen Örgryte-AIK i söndags sågs av fler TV-tittare än vad Zlatans PSG-match lockade. Svenska Cupen har ändrat format flera gånger under de senaste 15 åren och under minst lika lång tid har griniga journalister ifrågasatt cupen. Så har skett även i år, men huvuddelen av mediakåren har ändå intagit en försiktigt positiv inställning till förändringen.

I kritiken mot cupen har det genomngående temat vartit att svensk fotboll måste titta på hur bra det fungerar i Norge, England och flera andra länder. Inför årets gruppspel skrev en DN-journalist att Svenska Cupen var Europas mest bortglömda fotbollstävling. Det påståendet visar endast på okunskap. Det är riktigt att i stora fotbollsländer som England, Tyskland, Spanien och Italien lockar cupen en stor publik, dock inte i nivå med ligaspelet, men i många mindre länder är cupspelet sorgligt undanskuffat i garderoben. I Norge som ofta förs fram som ett föredöme vad gäller cupen är det helt riktigt att finalen på Ullevål är fotbollssäsongens höjdpunkt och avslutning med en fullsatt arena. Men de tidigare omgångarna är inga publika succéer i Norge. Faktum är att Norges FF för ett par år sedan ville veta hur vi i Sverige bar oss åt för att locka publik till cupmatcherna. Ett annat faktum är att bara någon enstaka cupfinal i Sverige under 2000-talet har lockat färre än 8000 åskådare, vilket är en bra allsvensk publiksiffra.

En annan kritik som framfördes i DN av samme journalist vid samma tillfälle var att det nya upplägget försvårar för det ”lilla” laget att ta sig ända fram till kvartsfinal och att antalet matcher av typen David mot Goliat minskar med det nya upplägget. Även här var DN-medarbetaren ute och cyklade. Faktum är att 32 lag från lägre divisioner fick möta ett elitlag på sin hemmaarena i augusti månad. I det tidigare cupupplägget fanns det inte så många matcher av detta slag. Möjligheten att ta sig ända fram till kvartsfinal har inte heller försämrats utan snarare förbättrats. Det kan räcka med att vinna två av tre matcher mot elitlag. Tidigare måste den lilla klubben vinna minst tre matcher mot elitlag för att nå kvartsfinal. Noteras kan att två lag från division 1 (Sirius och Frej) nu har möjlighet att ta sig till kvarten och att fjolårets division 1-lag Örgryte till och med har mycket stora möjligheter att göra detta.

Nog om kritiken från DN. Men det finns en annan sak som möjligen kan sänka värdet på cupen. Det är det faktum att två matcher som har stor betydelse för gruppsegern avgörs redan nu mitt i veckan. En elitklubbstränare vars lag är beroende av resultatet i en av dessa veckomatcher har redan ställt frågan i media om hur SvFF har tänkt när man lägger ut två matcher i veckan före den fastställda cuphelgen. Svaret på frågan är enkelt: Det finns vissa klubbar på elitnivå som inte har tagit till sig budskapet om de fasta speldagarna utan i stället hade man bokat träningsläger den aktuella helgen och i ett fall dessutom inte brytt sig om att boka upp en arena trots att man redan i november visste att man skulle spela cupmatch den aktuella helgen. Nonchalant så det förslår men SvFF är helt utan skuld till den uppkomna situationen. Naturligtvis är det inte alls bra för cupens status när de fastställda speldagrna hanteras på ett så amatörmässigt sätt av klubbar på elitnivå.

Alltnog, på lördag-söndag avgörs gruppspelet. Det spelas ett stort antal matcher som är direkt avgörande för vilket lag som blir gruppsegrare och därmed går vidare till kvartsfinal. Kanske den publiktillströmning som blir följden när det bjuds på spännande avgöranden för alltid kan ta bort stämpeln som Svenska Cupen oförtjänt har fått på sig som den bortglömda turneringen.

Annonser
1 comment
  1. "Mikael Häggström" said:

    Det är bra att SEF, genom bl.a. Stefan Lundin, önskat förlängd säsong med tävlingsfotboll och fört fram gruppspel i cupen som ett alternativ. Att sedan SEF inte kan förmå sina föreningar att boka in speldatum är ju under all kritik. Även Elitklubbar har brister i den interna kommunikationen där s.k. ”klubbchefer” åker runt och fattar beslut som sedan inte tränarna får reda på. Det är lätt att ”skjuta” fel person i föreningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: