När ska vi egentligen spela fotboll i Sverige?

Med ojämna mellanrum dyker frågan upp om hur den svenska fotbollssäsongen ska förläggas under året. Det är oftast företrädare för elitföreningar, som på något sätt har misslyckats i spel i Europa eller som har förlorat någon spelare vid en tidpunkt som inte var så lämplig, som lägger fram förslaget om att svensk fotboll ska ändra säsongen till spel höst-vår i stället för vår-höst. Senast var det sportdirektören i SEF som gick ut med budskapet att det skulle vara bättre för svensk fotboll med en säsong som överenstämmer med 80 % av övriga nationer i Europa.

Innan jag kommer in på vilka fördelar resp. nackdelar det finns med en ändrad säsong i svensk fotboll ska vi ser hur det ser ut ute i Europa. Idag spelar c:a 10 nationer från vår till höst, alla belägna i norra Europa. För 5 år sedan ändrade Irland till vår-höst för att deras klubbar skulle vara bättre förberedda i Europaspelet och för att klimatet på Irland är bättre för fotboll på sommaren. I nationer som Danmark, Skottland, Österrike, Schweiz och Georgien har ledande företrädare för fotbollen ställt sig frågan varför man inte ändrar till vår-höst. I Tyskland ställde självaste Frank Beckenbauer frågan för ett par år sedan om det inte skulle vara gynnsammare för tysk fotboll att ändra säsongupplägget. Enligt en fransk förbundsrepresentant som jag träffade nyligen har t.o.m. Michel Platini uttalat att egentligen borde hela Europa spela vår-höst. Å andra sidan ändrade Ryssland på initiativ av en egensinnig och påstridig blivande förbundsordförande till höst-vår emot de flesta elitklubbars uttalade vilja. Det är därför som den ryska ligan från och med nu i år har ett vinteruppehåll på fyra månader mitt i serien.

I Sverige kan vi naturligtvis gå över till höst-vår men då måste vi vara beredda på följande konsekvenser:

* Allsvenskan måste vartannat år avslutas senast 10 maj. Om vi behåller kvalet mellan Allsvenskan och Superettan måste Allsvenskan och Superettan avslutas senast 1 maj.

* Även om vi tar bort kvalet enligt ovan måste Superettan avslutas senast 1 juni för att de lag som går upp i Allsvenskan ska få en något så när vettig förberedelsetid.

* Övriga serier måste också avslutas omkring 1 juni om vi vill behålla de kval mellan serierna som ger spänning och stimulans i seriespelet.

* Norrland stängs för elitfotboll.

* Vi måste vara beredda på att spela Allsvenskan en bit in i december alternativt i mars för att få plats för alla speldagar. Om det är något som svensk fotboll lider brist på så är det speldagar i Allsvenskan framför allt de år som Sverige deltar i VM eller EM.

* Juni månad lämnas utan seriefotboll. Det är den period som är mest gynnsam publikt sett. I lägre serier (div. 1 och nedåt) måste vi göra ett uppehåll på upp till två månader när klimat och anläggningar är som bäst.

* Det allsvenska spelprogrammet blir ett hafsverk. I dag tar det ett par månader att få fram ett allsvenskt spelprogram på grund av alla de parametrar som det ska tas hänsyn till.

* Våra lag som ska spela ute i Europa börjar spela där utan att vara inne i ett seriespel. Man kan i och för sig säga att även nu håller man upp i juni månad ett VM-/EM-år, men det brukar ändå finnas någon eller några allsvenska matcher innan man ska ut i Europa. Det är säkert ingen tillfällighet att välrenommerade klubbar i Europa ibland förlorar i de inledande omgångarna i Champions League eller Europa League mot mindre kända klubbar. För många klubbar är kvalspelet i Europa den första tävlingsmatchen på ett par månader.

* Klubbarna, elit- och bredd-, får inte tid att förbereda en ny säsong med allt vad förberedelser innebär i form av spelare, tränare, ledning, sponsorer, ekonomi, arrangemang, organisation m.m.

* De demokratiska processer som ligger bakom seriernas utformning, tävlings- och representationsbestämmelser, domarklassning och annat kring ett kommande spelår måste tas bort eller krympas betydligt.

Läsaren må inte uppfatta mig som att jag är helt emot att vi spelar höst-vår i svensk fotboll. Jag är för allt som för svensk fotboll framåt. Men jag är bara för höst-vår om vi först löser alla de problem enligt ovan som det medför. Det svåraste torde bli att avskilja Norrland från övriga landet.

De argument för höst-vår som förs fram är av tre slag, nämligen ett längre transferfönster på sommaren inför Europaspelet (man ska alltså kunna tappa spelare i juni månad innan Europaspelet inleds), avgörande matcher i bra väder lockar mer publik (ursäkta, vem ska se på matcherna som spelas i november, december och mars?) och våra lag bättre förberedda för Europaspelet (ursäkta igen, men är man bättre förberedd om man har spelat den senaste tävlingsmatchen i början av maj månad?).

Min grunduppfattning om svensk fotbolls framtid är att vi måste spela fler tävlingsmatcher på alla nivåer under Allsvenskan och Superettan. Det kan vi göra genom att bättre utnyttja sommaren men inte genom att utnyttja sommaren mindre som följden blir om vi spelar höst-vår. Jag har medvetet inte berört damfotbollen i mitt inlägg. Från det hållet har det inte hörts några önskemål om förändring av säsongupplägget. Om det skulle finnas sådana önskemål bland damfotbollens företrädare så är naturligtvis resonemanget ovan tillämpligt även där med undantag av uppehållet i Damallsvenskan som ju ligger något annorlunda jämfört med Allsvenskan.

 

 

 

4 kommentarer
 1. Lena Wallgren sa:

  Hej Gerhard! I ditt inlägg skriver du att du ska ta upp fördelarna med höst-vår, men jag saknar dem. Sedan bygger din argumentation på hur det ser ut nu inom svensk fotboll. Fotboll är idag en året-runt-sport sägs det, ett argument bl a för att få tillgång till anläggningar. Jag har inte satt mig in i frågan höst-vår på djupet, men kan ändå reflektera i frågan. Jag tycker vi har ett annat bekymmer idag, nämligen att det är väldigt lite fotboll som spelas under säsong när våra gräsmattor och vädret i övrigt är som bäst lämpad för fotboll, nämligen sommaren. Serier slutar vid midsommar och återupptas i början av augusti och då är det rätt högt upp i seriesystemen. Huruvida höst-vår skulle förändra det vet jag inte, men som det ser ut nu spelar vi ju höst-vår fast tvärtom, om du är med på hur jag tänker.
  En annan reflexion – det saknas matchdagar, som du skriver. Idag, på elitnivå, är spelarna professionella dvs det är deras yrke – att spela fotboll. En match i veckan och ibland två – ”gör man sitt jobb” då? Vi tränar och tränar och åter tränar. Det finns inget land (?) som har så lång försäsong som Sverige. Och dessutom – hur många av våra allsvenska spelare finns i vårt A-landslag? Säger regelverket att allsvenskan/alla nationella ligor MÅSTE göra uppehåll under vissa tider när det är slutspel? Oavsett om landet är kvalificerade eller inte?
  Ja, om mina reflexioner tillför eller berör din argumentation mot höst-vår vet jag inte, men detta är några av mina reflexioner i tävlingsfrågor. Generellt tycker jag vi är väldigt statiska i tävlingsfrågor och att det finns en tröghet i att förändra. Sedan har jag ingen uppfattning för eller emot i denna fråga eftersom jag, som jag skriver ovan, att jag inte satt mig in i frågan på djupet.
  Ha det så gott!

 2. Pontonjärgatan 2, 112 22 Stockholm sa:

  Hej Gerhard och övriga bloggmottagare..
  Beträffande argument för och emot höst-vår.

  Tack Gerhard för Din blogg och även för Ditt stora engagemang för svensk fotbolls bästa.

  Jag tycker mig själv ha en hälsosam tvekan till en övergång, men det är flera av elitklubbarna som driver på och vill börja diskutera frågan. Då känns det viktigt att vi inom SEF har en konstruktiv diskussion som bygger på fakta och inte bara på känslor och kortsiktiga ställningstaganden. Dessa klubbar tror sig också, liksom Du, verka för svensk fotbolls bästa.
  Det som känns lite onödigt är Din något raljerande ton (blogginfluensan?). Det finns väl ingen anledning att ge sig på klubbar (och Sportdirektörer för den delen) och ifrågasätta deras motiv.

  Själv har jag inte som Du skriver ”gått ut med budskapet att det skulle vara bättre för svensk fotboll”
  Däremot har jag frågat om det ”finns det argument som övervinner det långa uppehållet mitt i serien som en höst-vår säsong innebär?”. Jag har också beskrivit några fördelar som jag anser vara värda att överväga.
  Jag är dock mycket tacksam för Dina argument och kommer självklart att ta dem på största allvar. De måste dock analyseras och inte bara summariskt accepteras eller förkastas.
  Dina argument kommer hur som helst att vara till nytta för SEF:s interna diskussion, det kan jag lova.
  På barrikaden
  Stefan Lundin

 3. Till Lena W. – Hej!
  Det är just mindre spel på sommaren som blir följden om vi spelar höst-vår. Min poäng är samma som din. Vi måste spela mer fotboll på sommaren i alla serier och det kan vi inte göra om vi ändrar till höst-vår. Beträffande speluppehåll så finns det egentligen ingenting som hindrar att vi spelar Allsvenskan under EM-/VM-uppehållen, men det är omöjligt i praktiken. Det finns alltid spelare i svenska klubbar som spelar i andra landslag. Exempelvis år 2010 när IFK Göteborgs målvakt Christensen var aktuell som tredjemålvakt i Danmarks VM-lag och vi därför tvingades avsluta Allsvenskans vårsäsong omkring 10 maj efter att ha börjat i mars månad, vilket ju inte var någon publik succé.

  Att det inte blev så många (eller egentligen inga) fördelar med höst-vår beror helt enkelt att jag inte kan hitta några. Jag nämner ju tre företeelser som förespråkare för fram (längre transferfönster, bättre förberedda lag för Europa, avgörande matcher i bra väder), men jag menar att alla dessa tre argument måste avvisas som varande mindre hållbara.

 4. Mikael Häggström sa:

  Gerhard Sager har helt rätt. Vi kan inte spela höst-vår i det svenska seriesystemet. Med det finns en lösning. Stäng allsvenskan och låt inga lag flyttas upp eller ned så går det utmärkt att spela allsvenskan höst-vår. Det är väl precis så vi vill ha det enligt vissa elitklubbars företrädare som inte, som Gerhard Sager, tänkt igenom alla konsekvenser. Än så länge, och förhoppningsvis i all framtid har vi ett seriesystem med upp- och nedflyttning i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: