Att arrangera fotbollsmatcher och tända bengaler

Nu befinner vi oss i en period av fotbollsåret då spelordningen i de olika serierna fastställs. Det började med Allsvenskan, Damallsvenskan och Superettan i december och sedan har övriga förbundsserier och distriktsserierna kommit slag i slag. Vad man skulle önska i det sammanhanget är lite bättre planering från klubbarnas sida. Om alla matcher i en serie spelas på fredag kväll innebär det att intresserad publik inte kan följa mer än en match i serien. Klubbarna borde ta mycket mer hänsyn till andra matcher i närområdet både i högre och lägre serier.

Detta och mycket annat om matcharrangemang behandlas i en nyutkommen skrift från Svenska Fotbollförlaget med namnet ”Fotbollens matcharrangemang – Tips och råd till föreningen”. Denna lilla bok är en revidering av en tidigare mer omfattande skrift i samma ämne. Vad tar då skriften i fråga upp? Jo, alla de olika aspekter runt en match som skulle kunna bidra till ett större intresse och mer publik till matchen. Det börjar med vikten av en tydlig matchorganisation och sedan följer bl.a. marknadsföring av matchen, ordning och reda runt arrangemanget, funktionärernas betydelse och uppgifter samt sist men inte minst föreningsstyrelsens ansvar för matcharrangemanget och vikten av att den är närvarande på representationslagens matcher. Ja, jag skrev representationslagens matcher. Föreningens kvinnliga representationslag är sorgligt nog ett bortglömt kapitel för många föreningsföreträdare.

Sammanfattningsvis så är det en nåd att stilla bedja om att fotbollsmatcher i Västergötland (och i hela Sverige) inte bara spelas utan också arrangeras. Varför inte starta i föreningen med att införskaffa ”Fotbollens matcharrangemang” och bilda en matchorganisationsgrupp som planerar årets matcher för representationslagen i föreningen?

En annan sak om matcharrangemang: Det är fortfarande strängt förbjudet att tända begaler och andra pyrotekniska pjäser i samband med fotbollsmatcher. Det gäller såväl i Champions League och i Allsvenskan som i division 6 Västergötland. Det hjälper inte om tändningen sker långt från publiken och spelarna. Igår lade regeringens särskilda utredare i huliganfrågor fram ett förslag om att pyroteknik skulle kunna bli tillåtet om det sker under ytterst kontrollerade former. Om detta och om bengaleldning i allmänhet uttalade sig en välartikulerad (välartikulerad i den bemärkelsen att han uttalade ä närmast som a i ord som värt och här, vilket är ett högstatusuttal i Göteborgsregionen som används av välutbildade unga män och lågutbildade projektledare) på grund av bengalbränning avstängd supporter. Den unge mannen menade att bengaler förhöjer stämningen och triggar spelarna och att han kommer att fortsätta att tända bengaler på läktaren. Han reflekterade tydligen inte närmare över den livsfara det innebär för dem som står runt omkring honom på en tätt packad läktare. Och detta uttalande levererar han samma dag som närmare 250 ungdomar har bränts ihjäl i Brasilien på grund av ovarsamhet med pyrotekniska prylar. Man tar sig för pannan över logiken!

Nästa blogg från min sida handlar om de fyra årstiderna, ett tema som är välkänt både vad gäller pizzor och Vivaldis musikstycke. Dock finns det en skillnad: Min blogg handlar om fotboll och de fyra årstiderna.

Annonser
1 comment
  1. Matte said:

    Det var någon som hade mage att slänga ur sig: ”Varför inte tillåta bengalbränning under organiserade former? Då slipper man både osäkerhetsaspekten och nuvarande förbud”. Jag trodde människan skojade, säkerligen en huligan. Jag inväntar ivrigt förbud mot svordomar på läktarna. Det är faktiskt inte bra för barnen på arenan och sprider en obehaglig stämning. Därutöver vill jag förbjuda hejaklackar då dessa är grogrunden till huliganism och ligistfasoner. Det är barnfamiljer vi ska ha på läktarna, även om dessa aldrig tidigare gått på fotboll. Med handklappor och feta plånböcker blir allting en rundgång av kommers och trivsel. Utsugandet av arbetarkillarna som gått på fotbollen i alla tider (och därigenom betalat förbundens löner) är en perfekt förutsättning. Nu har vi chansen att förändra läktarpubliken i grunden och göra detta till en sport för oss med totalt kontrollbehov i varje sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: