En fantastisk kvinna och hennes ledarskap

Detta skrivs efter Idrottsgalan måndag kväll den 14 januari. För en liten stund sedan utsågs Pia Sundhage till Årets Ledare i svensk idrott. För en vecka sedan utsågs hon till världens främsta tränare för kvinnliga fotbollslag. Däremellan hann hon besöka Västergötlands FF:s tränarsymposium som gick av stapeln det gångna veckoslutet. Det västgötska fotbollsfolket fick då möjlighet att hylla henne för FIFA-utmärkelsen.

Efter vår lilla hyllning var det dags för Pia att hålla en föreläsning om sitt arbete med det amerikanska damlandslaget och sitt ledarskap i allmänhet. Jag satt som trollbunden i de 2*45 minuter som Pias anförande tog. Med ordet passion som ledord beskrev hon hur hon ledde sitt lag på vägen mot OS-guldet. Hon beskrev hur hon gav utrymme för varje individs egenskaper, egenheter och önskemål. När målvakten Hope Solo in i det sista före avspark höll på med sin telefon lät Pia henne göra det för att det var Solos sätt att ladda. Pia beskrev hur hon såg till på ett till synes enkelt sätt att den lite blyga och tillbakadragna spelaren också kunde ta plats i laget. Jag skulle kunna fortsätta med mångfaldigt fler exempel på hur Pia i sitt ledarskap både skapar ett lag och ser individen.

Efter lunchpaus var det dags för Pia att leda ett träningspass med övningstrupp. Hon kände ingen av spelarna, men hon gick in i instruktionen som om det vore det sista träningspasset före Sveriges EM-premiär. I en spelövning följde hon intensivt med varje enskild spelare med ord och blick i vad spelaren gjorde samtidigt som hon kommenterade övningen för de lyssnande tränarna.

Ordet fantastisk missbrukas en hel del idag både när man beskriver människor och människors handlingar. Snart sagt allt som någon gör blir fantastiskt i folks språkbruk. Ett annat ord som också urholkats är ledarskap. Så snart som en person har någon typ av chefsuppgift så talas det om ledarskapet utan att personen i fråga kommer i närheten av verkligt ledarskap. När det gäller Pia Sundhage kan man emellertid använda båda dessa ord. Hon är en fantastisk kvinna med ett ytterst kompetent ledarskap. Jag hoppas och tror att det ledarskapet leder Sverige till EM-titeln i sommar.

Slutligen en liten reflexion om något helt annat från den ovan nämnda Idrottsgalan: Hur kan Sveriges juniorlag i ishockey komma med på en lista över Årets Idrottsprestation? I konkurrens med högst 5-6 andtra länder som bedriver ishockey seriöst blev visserligen Sverige världsmästare. Men i juli 2012 blev Sveriges F19-landslag i fotboll Europamästare i en konkurrens som omfattar de flesta av UEFA 50 medlemsländer. Det måste väl ändå vara en bättre prestation?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: