Gott nytt fotbollsår med jämställdhet och samhällsbyggare

Först av allt vill jag önska alla västgötska fotbollsintressenter och alla andra fotbollsintresserade som följer min blogg ett gott nytt fotbollsår 2013. Det är ett år som innehåller många spännande fotbollshändelser både på högre och lägre nivåer. På de högre nivåerna ska vårt A-landslag spela EM på hemmaplan med första matchen i Göteborg den 10 juli. Observera att jag skrev ”vårt A-landslag” fullt medveten om att det finns tre. Jag antar att läsaren omedelbart tolkade A-landslaget som herrlandslaget som förresten också har synnerligen spännande uppgifter framför sig med det fortsatta VM-kvalet inför Brasilien 2014. Det är f.ö. något underligt att man fortfarande i många klubbar talar om A-laget och damlaget när det i själva verket finns två A-lag om man har seniorlag både för kvinnor och män. Vi har inte kommit speciellt långt i jämställdhetsarbetet inom fotbollen, när vi fortfarande tänker och talar i sådana termer.

Detta skrivs den 5 januari. Igår fredag var vi ett antal västgötska fotbollsledare som fick följa Bertil Göransson från Tidaholm på den sista färden. Bertil var en legendarisk förbunds- och föreningsledare av den gamla stammen där föreningens väl och ve alltid kom i första hand. Ända fram till sin bortgång oroade han sig för föreningslivets framtid, då man på många håll saknar folk som vill ta ansvaret i en styrelse. ”Fotbollsprästen” Mats Löwing förrättade begravningsakten och han framhöll i sitt griftetal Bertil Göranssons betydelse som samhällsbyggare, dvs. hur den engagerade föreningsledaren är en byggare av det goda samhället. Det är en sådana samhällsbyggare som alla fotbollsklubbar borde få ynnesten att att hitta.

Den nämnde Mats Löwing är förresten den avslutande föreläsaren på VFF:s stora tränarsymposium som äger rum i Skövde kommande fredag-lördag. Det är Sveriges största evenemang i sitt slag med över 600 deltagare. Men fotbollsdagarna i Skövde är inte slut med Löwings föreläsning. Efter den spelar det tredje (se ovan) A-landslaget, vårt futsallandslag, sin tredje landskamp med matchstart kl. 14.30 i Skövde Arena.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: