Futsal – fotbollens vintersport

Svensk fotboll har sedan något år en ny idrottsgren. Det är inomhussporten futsal som spelas på hårt golv och inte på konstgräs och som är en världsspridd form av fotbollsidrotten. Inom kort, den 11 och 12 december, spelas de första futsallandskamperna i Sverige, då det svenska futsallandslaget möter Frankrike i Göteborg. Därefter, i början av januari, spelar Sverige mot Danmark i Skövde.

Fredagen den 23 nov. beslöt SvFF:s representantskap att det nästa futsalsäsong, 2013-2014, ska införas ett regionalt seriesystem. Året därpå är tanken att det ska finnas en nationell liga med underliggande regionala och distriktsvisa serier. Tilläggas kan att detta gäller herrseniorsidan. Man anser inte att det f.n. finns underlag för damfutsalen att ha ett nationellt seriesystem. Där kommer i stället den nuvarande SM-tävlingen att fortsätta som tidigare.

För att spela futsal behöver man tillgång till sporthallsgolv. Och då har vi ett problem! Många kommuner och beslutsfattare i dessa har inte förstått att futsal är en växande inomhusidrott som behöver halltider. Och det är klart att det inte är den lättaste uppgiften en fotbollsförening har att förklara för en kommunföreträdare att den konstgräsplan man just anlagt är ett alldeles utmärkt tillskott till fotbollen, men att man ändå kräver att få komma in i hallarna för att spela futsal. Många kommuner tar ut oerhört höga avgifter för spel på konstgräsplaner och därför blir det ofta billigare för föreningar att söka sig inomhus, framför allt när det gäller ungdomar. Men det kan ändå finnas ett pedagogiskt problem med att förklara varför seniorer inte bara ska vara på konstgräsplanen utan också inomhus för att spela futsal. Den enskilda föreningen som bestämmer sig för att spela futsal och delta i det kommande seriesystemet måste tydligt kunna förklara för hallägare att futsal är en ny och annorlunda verksamhetsgren inom fotbollen. Västetgötlands FF överväger just nu hur vi från vårt håll kan trycka på kommunerna för att skapa halltider och utrymme i hallarna. Det är ingen enkel uppgift men vem har sagt att det alltid ska vara enkelt i fotbollslivet.

Annonser
1 comment
  1. Ove said:

    Bra Gerhard. Exakt så. Vi måste skilja på fotboll och futsal och vara tydliga med det. Det är två skilda sporter som samsas i samma förbund. När den pedagogiken sitter i kommunen så kommer halltiderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: