Säsongslutet

2012 års fotbollssäsong är i stort sett avslutad vad gäller tävlingsmatcherna. I den sista matchen i Västergötland blev Elfsborg svenska mästare efter 1-1 hemma på Borås Arena mot Åtvidaberg. En oerhört stor framgång för västgötafotbollen även om klubbarna på breddnivå inte varit direkt inblandade i Elfsborgs seger. En allsvensk serieseger för västgötafotbollens stolthet, IF Elfsborg, ger ringar på vattnet. Även om barn och ungdomar i dag har sina idoler, förebilder och favoritlag i de stora utländska lígorna och inte i inhemska spelare och lag (ett modernt mediafenomen som jag kommer att skriva om vid senare tillfälle i bloggen), så höjer Elfsborgs seger det allmänna fotbollsintresset i Västergötland, vilket förhoppningsvis i en förlängning ger utslag i större publikt intresse kring matcherna överallt i distriktet. Naturligtvis finns det många andra bieffekter av Elfsborgs seger som kanske inte är direkt mätbara, men som ändå på olika sätt höjer fotbollstemperaturen i distriktet.

Vid ett säsongslut börjar alltid spekulationerna hit och dit om både det ena och det andra inom fotbollen. Främst gäller det spelare och tränare, men det finns även andra aspekter som tas upp, ofta av mer eller mindre självutnämnda experter. En typ av s.k. experter som i och för sig inte är självutnämnda är journalister och TV:s expertkommentorer. Från det hållet har man redan varit ute och påpekat för hundrade gången minst att Sverige ska spela höst-vår, men man talar inte om hur det ska gå till om vi samtidigt ska kvalificera oss till EM och VM vartannat år och därmed avsluta våren i all fotboll senast den 15 maj. (Både diskussionen om höst-vår och de s.k. experternas roll i svensk fotboll kommer att behandlas senare i denna blogg.)

De närmaste veckorna är viktiga för svensk fotboll. Först beslutar SvFF:s representantskap om tävlingsregler och serieindelning för 2013. Det sker i Göteborg den 23 november. Därefter, den 27 november. samlas västgötaklubbarna till representantskapsmöte för att besluta om samma fotbollsviktiga ting inför 2013. Det är två viktiga demokratiska sammankomster. När besluten där är fattade så vet vi vad som gäller för 2013. På VFF:s möte ska vi bl.a. besluta om ungdomsseriernas utformning i det s.k. divisionsspelet som jag skrev om i förra bloggen.

Förresten, tävlingssäsongen är inte slut. VFF:s distriktslag för 16-åringar, flickor och pojkar, har matcher kvar att spela. Och futsalsäsongen har just startat med DM-tävlingarna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: