Rådslag om svensk fotbolls framtid

Svenska Fotbollförbundet med nye förbundsordförande Karl-Erik Nilsson i spetsen har under några veckor genomfört ett antal rådslag om svensk fotbolls framtid. Vi västgötar deltog förra veckan i Göteborg, där glädjande nog även ett par representanter från klubbar i Västergötland deltog. Veckan före träffen i Göteborg genomförde vi internt i VFF ett minirådslag med Karl-Erik Nilsson som moderator. Vid detta tillfälle deltog i stort sett samtliga personer som på olika sätt är involverade i Västergötlands Fotbollförbund.

Rådslagen handlade som nämnts om svensk fotbolls framtid i form av visioner och strategier. En ödesfråga för fotbollens framtid kunde utkristalliseras: Föreningarnas interna arbete, organisation och verksamhet. Rådslagsdeltagare från olika distriktsförbund och klubbar uttryckte samfällt en oro för vad som händer i föreningarna. Det finns i dag föreningar i Västergötland som saknar en fungerande styrelse eller som inte har lyckats få fram en ordförande. När det inte finns en fungerande styrelse är risken stor att föreningen splittras i enskilda lag, som blir som föreningar i föreningen. Följden av det blir att när laget av ålders- eller andra skäl splittras så slutar man också med fotbollen för man känner det inte som naturligt att spela vidare i en annan laggruppering.

Resonemanget kring styrelsens betydelse kan möjligen tyckas överdrivet. Det viktiga måste väl ändå vara att många barn och ungdomar spelar fotboll kan man tycka. Det var just i detta som rådslagen tog sin utgångspunkt. Vi klarar inte i framtiden att behålla vår bredd och rekrytera nya barn och ungdomar till fotbollen om vi inte har fungerande föreningar. Alternativet kan bli att penningstarka föräldrar går samman och bildar ett lag som samtidigt är en förening men som har som enda mål att barnen ska bli professionella fotbollsspelare. Det finns redan nu på vissa håll i Sverige den typen av ”föreningar” där inträdesavgiften är mycket hög och där det inte handlar om att få fram spelare till ett representationslag utan i stället om att få fram spelare som kan generera pengar.

Sammanfattningsvis så sa SvFF:s rådslag att fotbollens viktigaste utmaning i framtiden är att kunna behålla bredden för att bredd skapar elit eller topp. Och bredden behålls om vi har välfungerande föreningar överallt i Sverige där barn och ungdomar får lära sig vad det innebär att tillhöra en förening.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: