Varför spelar vi fotboll så kort tid på året?

När serierna nu går in i sitt slutskede och det bara återstår ett par matcher (eller i vissa serier bara en match) så avslutar majoriteten av fotbollsspelarna i Västergötland och i landet i övrigt  Europas kortaste tävlingssäsong i en lagidrott. Spelare på nivåerna under den absoluta eliten har haft en tävlingssäsong på i bästa fall fyra månader. I andra lagidrotter är tävlingssäsongen sällan under sex månader. Vi måste börja inse i fotbollen att vi är konkurrensutsatta. Vi måste ställa oss frågan om det är självklart i framtiden att ungdomar väljer fotbollen, när de bara får tävla i fotboll under fyra månader. Det kanske lockar mer att ägna sig åt innebandy, handboll osv. där man får tävla under minst halva året.

Vad ska vi då göra i fotbollen? På kort sikt går det inte att göra ingrepp i serierna vad avser antalet seriematcher, men på lite längre sikt med alltfler konstgräsplaner kanske klubbarna i Västergötland är beredda att inleda sin tävlingssäsong några veckor tidigare. Vi skulle t.ex. kunna spela DM i serieform från mitten av mars och/eller ha fler lag i serierna och på så sätt kunna förkorta sommaruppehållet eller förlänga höstsäsongen med en eller ett par veckor. Ett annat sätt att göra det är att skapa fler intressanta kvalstreck och därmed kvalmatcher under hela oktober månad.

Men vad vi framför allt skulle kunna göra i alla klubbar är att förkorta sommaruppehållet. Många klubbar lägger helt ner verksamheten under 4-5 sommarveckor. Varför inte låta hemmavarande spelare träna och spela ett par veckor in i juli och egentligen inte göra uppehåll alls med träningen? Jag menar inte att vi ska spela seriematcher i juli månad, men jag tycker att klubbarna i större utsträckning ska se till så att det finns verksamhet under sommaren. Alla åker inte bort på semester under fyra juliveckor som det på många håll var förr i tiden. Det måste rimligtvis vara gynnsamt för den enskilda individen om han eller hon får träna och spela matcher, när planerna är som bäst och vädret som gynnsammast. Om spelarna behöver mer vila kan man ta den vilan i januari-februari och inte starta försäsongsträningen så tidigt som nu sker.

Ja, jag har kastat ut en handske med kanske något kontroversiellt innehåll. Någon som tar upp handsken och kommer med synpunkter?

Annonser
3 comments
 1. Tommy Andréason said:

  Helt rätt fotbollen måste förlänga tävlingssäsongen, framför allt för ungdomar. Men vad säger ungdomarna om det? Många får ju knappt spela alls i 13-15 års åldern och då slutar de i tidig ålder.
  Skitbra att du tar upp ovanstående till diskussion. Hoppas också på många inlägg men det kanske borde publiceras i media också!

 2. Som tidigare spelare, tränare och numera domare tycker jag att januari och februari kunde vara en viloperiod för fotbollsspelarna som spelar utomhus. Förr dubblerade vi ofta med en vintersport. Kanske kunde Futsal få ta lite plats ?

 3. alvsjoaik said:

  Jag håller med till 100%!

  Förslag på lösning på kort sikt är ju att planera in träningsmatcher varje helg efter att sista seriematchen är spelad.
  I många fall så slutar ju säsongen sista veckan i September, eller första veckan i Oktober. Att matcha Oktober och November ut, och i.o.m
  det ”klämma in” 6-8 matcher till är i mina ögon givet.
  Däremot så är det nog tyvärr så att mitten på April är svårt att komma ifrån vad gäller starten på serien.
  Vidare så bidrar ju inte en tidigare seriestart till en förlängning utav säsongen då träning och matcher hålls redan från Februari, med träningsstart i Januari.

  Så matcha November ut, och träna på till snön kommer i mitten på December är nog det mest effektiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: