VFF, demokrati och varumärke

Ordföranden bloggar

Detta är det första blogginlägget från mig som ordförande i Västergötlands Fotbollförbund. Min avsikt är att mer eller mindre kontinuerligt på denna blogg ta upp aktuella frågor i västgötafotbollen och i svensk fotboll. Det händer mycket i vår fotboll både på och utanför planen och det kan finnas skäl att kommentera vissa saker ur VFF-styrelsens synvinkel. I denna första bloggtext handlar det om två vitala och grundläggande “koncept” för Västergötlands FF och för alla andra organisationer, nämligen demokrati och varumärke.

I en folkrörelse som fotbollen är den demokratiska uppbyggnaden och möjligheten att påverka grundläggande för relationen förening-förbund. Många gånger hör man fotbollsfolk och andra i och utanför föreningarna slänga ur sig påståenden av typen “dom i förbundet har beslutat”. När man slänger ur sig sådana påståenden är det viktigt att inse att förbundet egentligen inte är någonting annat än föreningarna själva. Det är föreningarna som har valt de personer som sitter i förbundets styrelse, och föreningarna har också indirekt anställt den personal som arbetar på kansliet i Skövde. Man kan ju i och för sig tala om “dom i förbundet”, men “dom” är ändå de personer som föreningarna själva har valt. Ur det perspektivet är det ett demokratiskt dilemma att så få föreningar är med och påverkar valen och andra viktiga beslut. Under de senaste 20 åren har det genomsnittliga deltagandet på våra årsmöten minskat från över 100 föreningar till någonstans mellan 60 och 70. Det är knappt en fjärdedel av de röstberättigade föreningarna. Det är inte riktigt lika illa med deltagandet på vårt representantskapsmöte i november. Där ligger vi på 30-talet fler föreningar än på årsmötet. Alltså, se till så att din förening är med på vårt årsmöte den 2 mars 2013 och även på representantskapsmötet un i höst den 27 november. För att ha rösträtt på det senare mötet måste föreningen ha anmält ledamot senast den 1 september. Om man inte har gjort det är föreningens representanter ändå välkomna till mötet.

I våras gick styrelsen ut med en uppmaning till föreningarna att sköta rapporteringen av matchresultat på ett bättre sätt än vad som var fallet i säsongsinledningen. En viss bättring kunde märkas efter vår uppmaning, men vi fick också några negativa reaktioner, där man menade att det inte var lätt att hinna med allt som ska göras efter en match eller att förbundet självt kunde ha någon som ringde runt. Vi menar fortfarande att det enklaste är att föreningen omedelbart efter matchen rapporterar in resultatet. Resultatrapporteringen handlar om varumärket Västergötlands Fotbollförbund. Om den fotbollsintresserade som går in på VFF:s hemsida för att kolla matchresultat inte hittar ett resultat där, så vänder man sig naturligtvis till de privata intressenter som är inne på samma område och som har gjort resultatrapportering till en affärsidé. Den fotbollsintresserade allmänheten måste kunna hitta matchresultat hos den organisation som är klubbarnas gemensamma organ och som organiserar fotbollstävlingarna. Att rapportera matchresultat till VFF omedelbart efter match är att slå vakt om varumärket Västergötlands FF.

Annonser
2 comments
  1. Pontonjärgatan 2, 112 22 Stockholm said:

    Lysande, nu blir närheten till föreningsledaren ännu närmare. Hoppas på många läsare.

  2. Calle Andersson said:

    Kul med en ordförande-blogg. Keep Up! Hälsningar från Småland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: